zagadnienia optymalizacyjne
xoxx: Powierzchnia zadrukowanej części kartki ma wynosić 192cm2. Marginesy górny i dolny mają mieć
po 2cm, a marginesy boczne po 1,5cm. Jakie powinny być wymiary tej kartki, aby jej pole
powierzchni było najmniejsze?
25 mar 19:37
xoxo: Czy mógłby ktoś przedstawić sposób rozwiązania?
27 mar 13:53
daras: kwadrat + marginesy = prostokąt 17,86 x 16,86 cm
27 mar 14:07
nocny marek:
27 mar 14:32
Janek191:
x = 15
y = 20
P = 300
−−−−−−−
bo
a = 15 − 2*1,5 =12
b = 20 − 2*2 = 16
P1 = 12*16 = 192
27 mar 14:47