Logarytm 2
Qmi:
log
4 (2x−6) + log
4(3x−11) = 2
Zamieniam 2
log
4 (2x−6) + log
4(3x−11) = log
4 16
(różnowartościowość)
(2x−6) * (3x−11) = 16
Po obliczeniach
3x
2 − 20x + 25 = 0
x
2 = 5
Z paraboli wychodzi
| | 2 | |
x należy do (−niesk, 1 |
| ) u (5, +niesk) |
| | 3 | |
ale są założenia
x>3
i tutaj robimy tak że rzeczywiste rozwiązanie wynosi x należy (5, +niesk) ?
Ponieważ tam na poziomej/płaskiej osi X nakładają się na siebie 2 założenia i jedno
rozwiązanie?
25 mar 19:34
Piotr:
tak
25 mar 19:36
Qmi: To jest poprawnie jak napiszę (różnowartościowość) na sprawdzianie i wtedy znikną logarytmy? A
jesli tego nie napiszę?
25 mar 19:49
Piotr:
powinienes jeszcze dodac, ze maja te same podstawy i dlatego opuszczasz. A jesli nie napiszesz
to nie wiem.
25 mar 19:51
Qmi: Dzięki ziom
25 mar 19:54
Piotr:
spoko ziom
25 mar 19:56