analityczna
Radek: Mam A=(5,7) B=(−9,−7) C=(−1,9) jak napisać rówanie okręgu wpisanego na tym trójkącie
25 mar 19:03
Mila:
Wpisany może być w trójkąt.
Opisany na trójkącie.
Popraw treść.
25 mar 19:11
Radek:
Mam A=(5,7) B=(−9,−7) C=(−1,9) jak napisać rówanie okręgu wpisanego w tym trójkącie
25 mar 19:11
PW: Wpisanego na trójkącie? Może opisanego?
25 mar 19:11
zawodus: Radek zdecyduj się
25 mar 19:27
Radek:
Poprawiłem przecież

Mam A=(5,7) B=(−9,−7) C=(−1,9) jak napisać równanie okręgu wpisanego w ten trójkącie ?
25 mar 19:33
PW: Jeżeli okrąg ma być wpisany w trójkąt, to jego promień r obliczymy "poprzez pole S":
S = r•p,
gdzie p oznacza połowę obwodu trójkąta.
Z drugiej strony S możemy obliczyć wzorem Herona, tak więc r mamy.
Trzecia wersja wzoru na pole
gdzie y = ∡BAC.
| | α | | α | |
Można więc uznać, że obliczymy sinα, zatem i sin |
| . Mając sin |
| obliczymy, w jakiej |
| | 2 | | 2 | |
odległości od A znajdują się punkty styczności okręgu i boku AB oraz okręgu i boku AC.
Wystawiamy w tych punktach prostopadłe do boków, przetną się w środku okręgu.
Albo to jest zadanie na zapalenie płuc, albo trzeba znaleźć lepszy pomysł.
Ten lepszy pomysł to równania 2 dwusiecznych, ale nie wiem czy "przerabialiście" to.
25 mar 19:41
Radek:
A jak wyliczyć promień ?
25 mar 20:51
Radek: ?
25 mar 21:12
PW: Przyrównując prawe strony wzoru S = r•p i wzoru Herona S = √p(p−a)(p−b)(p−c).
25 mar 21:16
Radek: Ok, dziękuję.
25 mar 21:18