Marcin: Dana jest funkcja f(x)=(m–5)x4+4x2+m+7, gdzie x ∈ R. Wyznacz wszystkie wartość i parametru m
∈ R, dla których funkcja ma 4 różne miejsca zerowe.
Dlaczego powinniśmy stosować tutaj wzory Viete'a, w których x1+x2>0 i x1*x2>0
25 mar 18:57
Piotr 10: Musisz wprowadzić wpierw zmienna pomocniczą 't' t=x2 wtedy mam funckje
f(t)=(m−5)*t2+4x2+m+7
25 mar 18:58
Ajtek:
Masz funkcję dwukwadratową.
25 mar 18:59
Marcin: Wiem że muszę wprowadzić zmienną, ale chodzi mi o te wzory Viete'a.
25 mar 19:02
Piotr 10: Tutaj powinno być
t1+t2 > 0 i t1*t2 > 0
25 mar 19:03
Marcin: Ale tak jest dlatego, że te pierwiastki muszą być dodatnie, tak? Bo inaczej nie byłyby to
cztery różne pierwiastki?
25 mar 19:05
';: γαβδ
25 mar 19:05
Damian : Dlatego że to twoje t1 i t2 muszą być większe od 0 ! wtedy masz 4 pierwiastki
25 mar 19:07
Damian : tak, bo gdyby wyszedł ujemny to wtedy t1=x
2 = −5 było by głupotą
25 mar 19:08
Marcin: No tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Thanks
25 mar 19:11
Piotr 10: Pazdro ?
25 mar 19:14
Marcin: Tak. Według mnie dość trudny arkusz. Robiłem zdecydowanie łatwiejsze.
25 mar 19:20
zawodus: Zadanie akurat bardzo standardowe
25 mar 19:22
Piotr 10: Dla mnie wcześniejsze były też łatwiejsze. Ten nawet trudny arkusz
25 mar 19:23
Marcin: Mówię ogólnie o całym arkuszu
25 mar 19:23
Marcin: I mówię jako ja, a nie jako ktoś inny
25 mar 19:23
Piotr 10: zawodus te akurat to w miarę łatwe, ale reszta to już nie
25 mar 19:24
kyrtap: piotr10 a który arkusz jak mogę spytać?
25 mar 21:49
25 mar 22:31