PLANIMETRIA
herbaciana: bardzo proszę o pomoc

jutro mam sprawdzian i nie wiem jak mam to rozwiązać

KTOŚ POMOŻE ?
Dany jest okrąg o(A,r), gdzie r=2k−1. Odległość punktu A od prostej l wynosi 10. Dla jakiej
wartości parametru k prosta l:
A) jest styczna do okręgu,
B) nie ma punktów wspólnych z okręgiem,
C) jest sieczną okręgu?
25 mar 18:39
25 mar 18:55
herbaciana: nie wiem >.<
a) zrobilam tak :
r=2k−1
10=2k−1
2k=11
k=5
12
wynik dobry wyszedl ale nie wiem czy dobrze robilam

− z b) i c) kompletnie nie wiem jak to
zaczac >.<
25 mar 18:58
czarnullaa: poomoże ktoś wyliczyć to k ?
25 mar 19:13
Domel: No w b) odległość L=10 jest mniejsza czy większa od "r"?
i to samo w c)
25 mar 19:31