Zadania z Ciagu
Jack Daniels: Witam, potrzebuję pomoczy z Ciągów
1.Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 9, a suma jego wyrazów
o numerach parzystych jest równa 9/4. Oblicz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu.
2.Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycnzego jest równa 6 a suma jego wyrazów
o numerach nieparzystych jest równa 12 oblicz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu
W 2 zadaniu wyznaczyłem sobie a1 z a1+a1q+a1q2...=6
Później podstawiłem a1 do drugiego równania (a1+a1q2+a1q4...=12 )
(6−6q)(1+q2+q4)=12 i nie wiem co dalej.
25 mar 18:31