Jak to rozwiązać ?
Amigos:
Wykres ciągu arytmetycznego jest zawarty w prostej y=3x−2. Podaj pięć początkowych wyrazów tego
ciągu oraz jego wzór ogólny.
25 mar 18:26
PW: Ciąg ten jest funkcją
f(x) = 3x −2
obciętą do dziedziny N.
f(1) = 3•1 − 2 = 1; f(1) tradycyjnie oznacza się jako a1
f(2) = 3•2 − 2 = 4; f(2) oznacza się jako a2
a3 = f(3) = 3•3 − 2 = 7
i tak dalej.
Widać, że różnica r tego ciągu arytmetycznego jest równa 3. Żeby nie było na zasadzie "widać i
już" można to wyliczyć:
ak+1 − ak = f(k+1) − f(k) = 3•(k+1) − 2 − (3•k − 2) = 3k+3 − 2 − 3k + 2 = 3.
25 mar 21:12