oblicz
anka: Objętość sześcianu wynosi 8cm3. Oblicz odległość wierzchołka sześcianu od
przekątnej sześcianu. Wynik zaokrąglij do 0,1.
25 mar 18:08
25 mar 18:16
Domel: Sorki − błąd
25 mar 18:16
anka: zielono mi...
25 mar 18:18
Domel:

No teraz chyba dobry rysunek
No i ile wynosi "L" ?
25 mar 18:21
Domel:

x =
√2a
y
2 = a
2 + x
2 = a
2 + 2a
2 = 3a
2
y=
√3a
| | L | |
Widzisz, że |
| = U{.....  |
| | a | |
25 mar 18:34
:): pomoze ktos w rozwiazaniu tego zadania do konca?
2 kwi 11:37
pigor: ..., np. niech
d=? − szukana odległość tu zarazem
wysokość względem przeciwprostokątnej dł, a
√3 Δ o bokach
dł.a< a
√2< a
√3, to z porównania wzorów na pole tego Δ masz
np. równanie:
12a√3d= 12a*a√2 ⇒
√3d= a
√2 /*
√3 ⇔
⇔ 3d= a
√6 ⇒
d= 13a√6 − szukana
odległość . ...
2 kwi 13:04
Domel: No z moich szkiców:
V = 8 => a = 2
| | 2√2 | | 2*√2 | | 2*√6 | |
L = 2* |
| = |
| = |
| |
| | 2√3 | | √3 | | 3 | |
5 kwi 00:26