Liczby
[F[muflon]]: Wyznacz: a,b,c tak aby:
(3√4+3√2−2)(a3√4+b3√2+c)=10
25 mar 17:47
muflon: up
25 mar 19:36
muflon: up
26 mar 21:02
ICSP: Wykonaj mnożenie.
26 mar 21:03
muflon: (24/3a+2a−25/3a)+(2b+22/3b−24/3b)+(22/3c+21/3c−2c)
28 mar 18:12
muflon: =10
28 mar 18:12
muflon: up, Mila może Ty wiesz?
28 mar 19:17
Mila:
Jeśli a,b, c maja być całkowite ( nie masz w tresci?)
Po wymnożeniu:
W=3√16a+3√8b+3√4c+
+3√8a+3√4b+3√2c+
−23√4a−23√2b−2c= grupuję tak
W=a*(23√2+2−23√4+
+b*(2+3√4−23√2)+
+c*(3√4+3√2−2) niestety nie widzę łatwego wyznaczenia a,b,c
wiadomo,że mają się wyrazy niewymierne zredukować
grupuję wg pierwiastków
3√4*(−2a+b+c)+
3√2*(2a−2b+c)+
+(2a+2b−2c)=10 jeśli a,b,c∊C to
(−2a+b+c)=0
(2a−2b+c)=0
(2a+2b−2c)=10⇔
a=3
b=4
c=2
Spr.
W=a*(23√2+2−23√4)+
+b*(2+3√4−23√2)+
+c*(3√4+3√2−2) =3*(23√2+2−23√4)+4*(2+3√4−23√2)) +2*(3√4+3√2−2)=10
29 mar 00:02
Mila: ?
29 mar 21:11