Wzory De Moivra
tańczę: Jak obliczyć korzystając ze wzorów De Moivra:
(1−i)11
najpierw liczę moduł czyli |z|=√12+12 = √2
cosγ=1√2 = √22
sinγ=−1√2 = − √22
Tutaj muszę skorzystać z tabelki trygonometrycznej.
Wychodzi że kąt γ= Pi/4
I tutaj dochodzę do ściany.. mam korzystać ze wzorów rekurencyjnych? czy odczytać z tabelki?
czyli
(1−i)11 = 32 √2 (cos pi / 4 + isin pi / 4) = 32 √2 ( √22 − √22 ) = 32 +
32i ?
z tym że wolfram pokazuje że powinno być −32 − 32i
25 mar 17:11
Janek191:
| | √2 | | √2 | | 7π | |
Jeżeli cos γ = |
| i sin γ = − |
| , to γ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
zatem
| | 7π | | 7π | |
( 1 − i)11 = [ √2*( cos |
| ) + i sin |
| )]11 = |
| | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | |
= ( √2)11 *[ cos 11* |
| + i sin 11* |
| ] = |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
= 32√2*( cos |
| + i sin |
| ) = 32√2*( − |
| − i |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
= −32 − 32 i
26 mar 08:26