styczne do okregu
Dawid: witam i bardzo proszę o pomoc, bo powoli wariuję

treść zadania:
dany jest okrąg o równaniu x
2+2x+y
2−8y+12=0. Z punktu o współrzędnych (2,5)
poprowadzono proste styczne do tego okręgu w punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB.
proszę o pomoc, zalezy mi na dokładnym pokazaniu jak się otrzymuje te dwie styczne.
Pozdrawiam
25 mar 16:54
...:
x
2+2x+1−1+y
2−8y+16−16+12=0
(x+1)
2+(y−4)
2=5
... rysuj i licz −
25 mar 17:06
Dawid: eh, doskonale to wiem
ale właśnie oto chodzi, bo licze źle i nie widzę swojego błędu
wyznaczam prostą ax−y−2a+5, liczę od niej odległość
√5 i jest lipa
pomocy, please
25 mar 17:16
...:
... to może lepiej przyrównać podstawić to y =ax−2a+5 do równania okręgu
i szukać dla jakiego a Δ=0
25 mar 17:36