matematykfizyk: Dla jakich wartości parametru k równanie (x+1)[kx
2+(k−1)x−1]=0 ma jedno rozwiązanie?
Widać że jednym z rozwiązań jest −1 (z pierwszego nawiasu) więc drugi nawias ma nie mieć
rozwiązań albo ma 1 równe −1.
Pytanie brzmi czy wystarczy napisać że Δ<0 lub Δ=0 i −b/2a=−1

Czy jakoś inaczej to trzeba?
Będę wdzięczny za pomoc!
25 mar 16:36
Piotr 10: Ten drugi nawias, rozwaz przede wszystkim co dzieje sie gdy k=0 ( wtedy mamy funkcje liniowa),
25 mar 16:37
matematykfizyk: też wychodzi x=−1
25 mar 16:40
Piotr 10: Czyli zauważ ze dla k=0 mamy jedno miejsce zerowe
25 mar 16:43
Piotr 10: Teraz rozpatrz drugi przypadek co dzieje się gdy drugi nawias nie ma rozwiązań, czyli
10 k≠0
20 Δ < 0
25 mar 16:43
matematykfizyk: wyszedł mi zbiór pusty
25 mar 16:48
Piotr 10: Na pewno? Bo ja nie liczę
10 ∧ 20 z tych warunków robisz cześć wspolna
25 mar 16:50
matematykfizyk: wychodzi (k+1)2<0 więc brak rozwiązań.
czyli czesc wspólna też będzie zbiór pusty?
25 mar 16:51
Piotr 10: Ok w porządku
teraz trzeci przypadek
10 k≠0
20 Δ=0
30 f(−1)=0
25 mar 16:53
matematykfizyk: z delty wychodzi k=−1
a z drugiego wyszło mi że 0=0
25 mar 16:55
Piotr 10: W trzecim robisz tak
f(−1)=0
k*(−1)2+(k−1)*(−1)− 1=0
25 mar 16:58
matematykfizyk: k−k+1−1=0
czyli 0=0
25 mar 16:59
Piotr 10: tak czyli trzeci warunek zachodzi dla kazdego k∊R
25 mar 17:01
matematykfizyk: Ok, dziękuję bardzo
25 mar 17:05
Piotr 10:
25 mar 17:05