jak to obliczyć?
IŚka: Ile wynosi siła wzajemnego oddziaływania między dwoma wagonami tramwaju o masach odpowiednio 10
i 8 ton jeżeli na pierwszy wagon działa siła 10kN?. Oblicz z jakim największym
przyspieszeniem może poruszać się tramwaj jeżeli wytrzymałość połączenia między wagonami
wynosi 40kN?
25 mar 16:11
25 mar 16:25
25 mar 16:28
25 mar 16:29
daras: clever girl
25 mar 19:59
IŚka: z jakiego wzoru daras policzyłeś siłe?
27 mar 21:07
daras: z II zasady dynamiki
27 mar 21:17
daras:

czerwona siła (F=10 kN = 10 000 N) porusza obie masy (10+8 t= 18 000 kg) a niebieska tylko
jedną
| | F | | m1F | |
ale z tym samym przyspieszeniem a = |
| więc F1 = m1 * a = |
| ≈ |
| | m1 +m2 | | m1+m2 | |
4,4kN
27 mar 21:29
IŚka: Dziękuję
27 mar 21:51