stożek wpisany w walec
daw: W stożek wpisano walec w ten sposób, ze dolna podstawa walca jest zawarta w podstawie stożka, a
okrąg będący obwodem górnej podstawy jest zawarty w powierzchni bocznej stożka. Promień
podstawy stożka jest równy R , a tworząca jest nachylona do podstawy pod katem α. Oblicz
wymiary walca jeśli wiadomo ze jego przekrój osiowy jest kwadratem.
Jakieś podpowiedzi ?
25 mar 15:56
wredulus_pospolitus:

przekrój
r=H
ach ten Tales
25 mar 16:00
...:
h/r=tgα ⇒ h=rtgα
dalej sam −
25 mar 16:05