matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć takie równanie zespolone:
tańczę:
Jak obliczyć takie równanie zespolone: ż − sprzężenie z. ż=(2−i)z ż=x−iy więc: x−iy=(2−i)(x+iy) x−iy=2x+2iy−xi+y powstaje więc równanie:
⎧
x=2x+y
⎩
−y=2y+b
To ma tak wyglądać? na tym koniec?
25 mar 15:56
wredulus_pospolitus:
prawie tylko
⎧
x=2x+y
⎩
−y=2y
−x
25 mar 16:09