Podaj wzór ciągu
Matejko: Podaj wzór ciągu arytmetycznego:
ciąg an jest ciągiem kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1.
odpowiedź to 5n−4 moja odpowiedź to 5n+1 dlaczego jest zła?
25 mar 15:43
wredulus_pospolitus:
wszystko zależy od tego ile wynosi a
1
w Twoim przypadku jest to a
1 = 5*1+1 = 5+1 = 6

w odpowiedzi przypadku a
1 = 5*1 − 4 = 5−4 = 1

zauważ, że wzór ogólny ciągu geometrycznego to:
a
n = a
1 + (n
−1)*r = 1 + (n−1)*5 = 1 + 5n − 5 = 5n−4
25 mar 15:48
Matejko: dzięki nie sprawdziłem
25 mar 16:03
wredulus_pospolitus:
ciągu arytmetycznego oczywiście
25 mar 16:06