matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Natalia:
Wykaż, że dla każdej wartości parametru t ciąg (an) jest rosnący.
⎧
a
1
=t
a)
⎩
a
n+1
=a
n
(a
n
+1)+3
25 mar 15:43
wredulus_pospolitus:
iii to
to jest koniec Twojej pracy tutaj
a
n+1
− a
n
= a
n
(a
n
+1)+3 −a
n
= //niech a = a
n
// = a
2
+ a + 3 − a = a
2
+ 3 'wniosek'
25 mar 15:52