pochodne
ula: −√4−t2 obliczyc pochodna
25 mar 15:29
wredulus_pospolitus:
pochodną po czym
25 mar 15:30
wredulus_pospolitus:
'jest to funkcja złożona'
'pochodna funkcji złożonej = pochodna funkcji zewnętrznej * pochodna wnętrza'
25 mar 15:31
J: | | 1 | | t | |
= − |
| *(−2t) = |
| |
| | 2√4−t2 | | √4−t2 | |
25 mar 15:32
fx: wp... No trochę dziwne pytanie, widać tam funkcję jednej zmiennej przecież. Rozumiem tę manię
oznaczania po jakiejś zmiennej się całkuje czy różniczkuje w przypadku analizy funkcji wielu
zmiennych ale gdy mamy jedną zmienną to jak dla mnie czepianie się. Wszakże sam Gauss pisał
∫f(x) a nie ∫f(x)dx...
25 mar 15:59
daras: C.F.Gauss trochę inaczej oznaczał pochodne i całki
25 mar 16:30
Trivial: Można policzyć przecież pochodną po t, po czwórce i po dwójce!
25 mar 16:33
f': Można i po dowolnym czym się zechce tylko jakoś nie zauważyłem aby ktoś tutaj czepiał się
zapisu f(x)=... Wszakże należałoby zapisać f'x(x)...
25 mar 21:43
daras: a ulki to już daaaawno nie interesuje, dostała gotowca i poszła na obiad
26 mar 09:27
Trivial: f', niech żyją bezsensowne zapisy − w tym także lim = n2 oraz sin = x!
26 mar 12:57