.
Kasia: Proszę o wskazanie błędu w obliczeniach.
Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo:
zdarzenia B że co najmniej dwa razy wypadła liczba oczek równa 6
Według mnie: mocΩ=63=216
moc B=1+5=6
czemu moc B źle obliczyłam? Wydaje mi się, że albo szóstki mogą zostać wylosowane 3 razy czyli
1 możliwość albo 2 razy czyli 5 możliwości*1*1?
25 mar 15:26
wredulus_pospolitus:
a jak obliczona została moc B = 1 + 5
25 mar 15:27
wredulus_pospolitus:
'2' razy szóstka i raz cyfra cztery może być na 3 sposoby:
4,6,6
6,4,6
6,6,4
a Ty napisałaś, ze tylko raz.
Widzisz swój błąd
25 mar 15:28
Kasia: aaa już tak dziękuje
25 mar 15:30