kula wpisana w sześcian
dat: Moja pytanie brzmi, czy to zadanie dobrze rozwiązał i jest poprawne zapisie ?
Wyznacz pole powierzchni i objętość kuli wpisanej w sześcian o objętości sześcianu 27 cm2
a3=27
a=3
r − 1,5
Pc= 4π * R2 =
4π* 1,52 =
4π * 2,25=
9π = 28,26 cm2
Vkuli = 43 *π*R 3 =
43π *1,53=
43π *3,375 =
4,5π = 14,13 cm3
25 mar 15:19
wredulus_pospolitus:
jakby się czepiać zapisu: r − 1,5 ... r
= 1,5

podstawienia do wzorów ufam że dobre aczkolwiek, lepiej zostawić wynik z
π a nie zamieniać
i niepotrzebnie robić przybliżenie (chyba że oto proszą w treści zadania)
25 mar 15:21
dat: Dzięki wielkie za wskazówki i potwierdzenie mojej myśli
25 mar 15:23