rozwiąż równania - wielomiany
Olek: Rozwiąż równania:
a) 5z5 +x4 − 5x − 4 = 0
b) 2x6 − 8x4 − 2x2 + 8 = 0
c) (4x − 3 )(x2 − 4)=(3x2 − 12)(3+ 2x)
d) 7x = 2x3 +9
Bardzo proszę o pomoc kompletnie nic mi nie wychodzi.
25 mar 15:06
Olek: w a) powinno być 5x5
25 mar 15:09
wredulus_pospolitus:
sprawdź jeszcze raz pierwsze równianie ... może tam jest 4x4
(b) metoda grupowań
(c) 'trzeci nawias' wyłącz liczbę 3 przed nawias ... wszystko na jedną stronę i metoda grupować
(d) sprawdź ponownie znaki
25 mar 15:12
Olek: Faktycznie 5x5 + 4x4 − 5x − 4 =0
25 mar 15:14
J: Raczej na pewno jest.
25 mar 15:14
J: a) 5x(x4 − 1) + 4(x4 − 1) = 0 ⇔ (5x + 4)(x4 − 1) = 0
25 mar 15:17
Olek: w a) też do tego doszedłem i nie wiem co dalej
25 mar 15:21
wredulus_pospolitus:
ale co nie wiesz co dalej
(x4−1) <−−− zauważ 'wzór skróconego mnożenia' i zastosuj go
25 mar 15:21
J: Kiedy iloczyn dwóch licz jest równy 0 ?
25 mar 15:22
Olek: c) już zrobiłem
w d) powinno być 7x2 = 2x3 +9
25 mar 15:23
J: A po co wzór ?

On ma rozwiązać równanie, a nie rozłożyc na czynniki
25 mar 15:23
wredulus_pospolitus:
w takim razie (d) NIE rozwiążesz na poziomie liceum/gimnazjum
25 mar 15:23
wredulus_pospolitus:
J −−− jak rozłoży (x4−1) to będzie miał czarne na białym 'kiedy się zeruje'
25 mar 15:24
Olek: jestem w liceum i niestety mam to rozwiązać
25 mar 15:25
J: Chyba nie będzie miał problemu z równaniem x
4 = 1
25 mar 15:26
Olek: to już mam
25 mar 15:31
Olek: Ogólnie dzięki za pomoc
25 mar 15:36