.
Madzia: Witam, mam pytanie można rozwiązać niniejsze zadanie nie wypisując wszystkich dwudziestu pięciu
przypadków?
Spośród cyfr 1,2,3,4,5,6,7 losujemy ze zwracaniem trzy razy po jednej cyfrze i otrzymujemy
ciągi trzywyrazowe. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B,że otrzymany ciąg jest ciągiem
arytmetycznym
25 mar 14:36
J: A skąd masz te 25 przypadków ?
25 mar 14:40
Madzia: B={111, 222, 333, 444, 555, 666, 777, 123, 321, 135, 531, 147, 741, 234, 432, 246, 642, 345,
543, 357,753, 456, 654, 567, 765}
i moc zbioru B=25
25 mar 14:43
J: To są wariacje z powtórzeniami, jest ich 73
25 mar 14:44
Madzia: no tak to jest moc omegi, ale zastanawiam się czy mogłabym dojść do tego, że tych liczb jest 25
nie wypisując ich wszystkich.
25 mar 14:48
wredulus_pospolitus:
x −−− pierwsza cyfra wylosowana
x + r −−− druga cyfra wylosowana
x + 2r −−− trzecia cyfra wylosowana
zakładamy, że ciąg jest ROSNĄCY

x+2r ≤7 ⋀ x≥1
dla x=1 mamy r=1,2,3
dla x=2,3 mamy r=1,2
dla x=4,5 mamy r=1
dla x=6,7 'nic nie mamy'
stąd −−− mamy 1*3+2*2+2*1+2*0 = 9 ciągów rosnących
tyle samo będzie malejących (chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego) ... więc mamy 18 ciągów
teraz dorzucamy r=0 ... czyli ciągi stały ... a ich mamy 7
stąd:
9+9+7 = 25 takich ciągów
koooniec
25 mar 15:09
Madzia: Dziękuje najmocniej jak się da
25 mar 15:12