wzory viete'a
karn: Funkcja kwadratowa − wzory viete'a.
Ułóż równanie kwadratowe takie, aby suma pierwiastków równania była równa 2 oraz aby suma
kwadratów pierwiastków była równa 16.
wyliczam ze wzorów, wszystko pięknie, niby mi wychodzi gdy przyjmuje sobie za a=1. Ale inaczej
nie mogę tego rozgryźć, może ktoś mi wyjaśnić jak postępować z takim czymś?
25 mar 13:28
zośka: x
1+x
2=2
x
12+x
22=16
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=16
2
2−2x
1x
2=16
x
1x
2=−6
Przyjmując a=1 mamy c=−6, b=−2
zatem mamy równanie: x
2−2x−6=0
25 mar 13:38
komik: równie dobrze za a możesz przyjąć jakąkolwiek inną liczbę.
25 mar 13:40
karn: zośka ja Cię rozumiem, właśnie tak zrobiłem, ale czy zawsze za "a" mam przyjąć jakąś liczbę w
takich zadaniach? jak to jest z tym "a".
25 mar 13:42
Trivial:
Można też bezpośrednio:
f(x) = a(x−x1)(x−x2) = a(x2 − (x1+x2)x + x1x2) = a(x2 − 2x − 6).
25 mar 14:34
Trivial: a dowolne byle nie 0.
25 mar 14:34
karn: ale jak podstawię a=1 to wtedy mam przykładowo b=−4. A w odpowiedzi jest b=−2 no i bądź tu
mądry... właśnie potrzebuję dokładnie o co kaman, bo podstawiałem sobie za a=1, aż doszedłem
do przykładu c i mi nie wyszło... odpuściłem, dzisiaj robię inne zadanie i również mam blokadę
bo nie wiem co z tym cholernym "a" mam robić...
25 mar 14:41