kombi
oskar: Ile jest liczb 10−cyfrowych, w których zapisie każda cyfra nieparzysta występuje dokładnie
jeden raz?
Mógłby ktoś mi powiedzieć czy dobrze robię?
Io zaczynamy cyfrą nieparzystą
5*4*3*2*1 − nieparzyste z głowy
*5*5*5*5*5 − parzyste
= 5!*55
IIo zaczynamy parzystą
4* − bez 0
*5*4*3*2*1 − nieparzyste
*5*5*5*5 − parzyste do końca
= 5!*4*54
Odp. 5!*55 + 5!*4*54?
25 mar 12:38
wredulus_pospolitus:
yyy ... niestety nie
25 mar 12:47
wredulus_pospolitus:
w Twoim rozwiązaniu liczby
2135792222 oraz 2213579222
nie są 'rozróżnialne' i zostały policzone tylko 'raz'
innymi słowy −−− nie zostały uwzględnione permutacje wylosowanych (na 5!*55 + 5!*4*54) liczb
25 mar 12:49
oskar: Aha, czyli jeszcze muszę pokombinować, na ilu miejscach jakie?
Poprawka, może teraz będzie dobrze
i
o zaczynamy NP
5 − pierwsza cyfra nieparzysta ze zbioru {1,3,5,7,9}
| | | |
* | − 4 miejsca z 9 rezerwujemy dla nieparzystych |
| | |
*4*3*2*1 − 4 cyfry nieparzyste zostały
*5
5 − 5 miejsca zostało na cyfry parzyste
II
o zaczynamy P
4 − pierwsza cyfra parzysta {2,4,6,8}
| |
− 5 miejsca z 9 dla nieparzystych |
| |
5*4*3*2*1 − każda nieparzysta tylko raz
*5*5*5*5 − 4 ostatnie miejsca parzyste cyfry
| | | | | |
=5* | *4!*55 + 4* | *5!*54 tak? |
| | | |
25 mar 13:32
wredulus_pospolitus:
ojjj niestety to nie jest łatwe zadanie ponieważ:
| | | |
zestaw liczb 2,2,2,2,2,1,3,5,7,9 można ustawić na | *5! = 6*7*8*9*10 sposobów |
| | |
| | | |
natomiast zestaw liczb 2,2,2,2,4,1,3,5,7,9 można ustawić na | *6! = 5*6*7*8*9 |
| | |
sposobów
| | | | | |
a jeszcze zestaw liczb 2,2,2,4,4,1,3,5,7,9 można ustawić na | * | *5! = |
| | | |
2*5*6*7*8*9 sposobów
itd.
do czego dążę ... do tego ... że teraz uwzględniasz różne 'pozycjonowanie' liczb nieparzystych,
natomiast nie rozróżniasz możliwych zmian pozycji pomiędzy parzystymi (gdy ów parzyste są
różne od siebie)
25 mar 14:37
wredulus_pospolitus:
więc albo mozolnie rozpatrujesz wszelkie przypadki:
5x te same P
4x te same P + 1x inna
3x te same P + 1x inna + 1x jeszcze inna
3x te same P + 2x inne ('ale te same')
2x te same P + 2x inne ('ale te same') + 1x jeszcze inna
albo chwilkę pomyślisz (ciąg dalszy nastąpi

)
25 mar 14:40
wredulus_pospolitus:
cholera ... zacząłem patrzyć patrzyć ... i jednak masz dobrze

sorki
25 mar 15:03
oskar: Dzięki wielkie, że chciało ci się nad tym siedzieć

Dzięki jeszcze raz!
25 mar 15:36