matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest
Natalika:
⎧
a
1
=2
Dany jest ciąg (an) zdefiniowany rekurencyjnie:
⎩
a
n+1
=3a
n
−n−1
. Wyznacz liczbę
x tak, aby ciąg (a
1
+x; a
3
; a
4
) był ciągiem geometrycznym.
25 mar 11:59
wredulus_pospolitus:
a
1
= 2 a
3
= 3a
2
−2−1 = 3*(3a
1
−1−1)−2−1 = ... a
4
= 3a
3
− 3−1 = ...
a
4
= q => q = ....
a
3
(a
1
+x)*q = a
3
=> a
1
+x = .... => x = ....
25 mar 12:53