Proszę o obliczenie i o napisanie jak się to oblicza.
wiewior: 1. Sprawdź czy liczba −2 jest rozwiązaniem równania (x−1)2+2x−6=0
2. Zapisz funkcję y=2x2−3x+1 w postaci kanonicznej i iloczynowej.
25 mar 11:41
25 mar 12:17
wiewior: Żebym umiał obliczyć to bym nie pytał.
25 mar 12:20
5-latek: no to (a−b)2= a2−2ab+b2
wobec tego skorzystaj z tego wzoru i napisz ile to jest (x−1)2 (patrz na wzor
25 mar 12:22
5-latek: czemu nawet nie probujesz ?
25 mar 12:35
wiewior: Próbuje coś liczyć ale nie rozumiem tego.
(−2−1)2+2x−6=0
25 mar 12:38
5-latek: ma byc (x−1)2+2x−6=0
Patrz na ten wzor na zielono
(x−1)2= x2−2*x*1+12= x2−2x+1
to teraz (x−1)2+2x−6=0
czyli x2−2x+2x−6=0 poredukuj co sie da i napisz to rownanie jakie bedzie po redukcji
25 mar 12:43
wiewior: Dalej niewiem jak.
25 mar 12:52
wredulus_pospolitus:
a dalej to liczysz Δ i x1 oraz x2
25 mar 12:54
wredulus_pospolitus:
jeśli 'nie widzisz'
25 mar 12:54
5-latek: Ide zaraz do pracy wiec tak
dalej to x2−6=0 to x2=6 wiec x=√6 lub x= −√6 przanalizuj sobie to
lub ze wzoru skroconego mnozenia (a2−b2=(a+b)(a−b)
to x2−6=0 to (x+√6)(x−√6)=0 to x+√6=0 to x= lub x−√6=0 to x=
mozesz rowniez tak
za x postawic do rownania x=−2 i mamy (−2−1)2+2*(−2)−6=0 wiec (−3)2−4−6=0 to 9−4−6=0
jesli to prawda to x=−2 jest rozwiazaniem tego rownania Jesli to nie jest prawda to nie jest
rozwiazniem
25 mar 12:56
5-latek: czesc Artur

Niepotrzebnie sie napisalem
Wiewior licz tez jak kaze
wreduluspospolitus
25 mar 12:58
wiewior: 5−latek będę liczył tym ostatnim sposobem, dzięki.
25 mar 13:12
5-latek: Tamtych sposobow tez sie naucz gdyz one beda CI potrzebne do rozwiazywania rownan kwadratowych
Nawet do tego 2 zadania czyli delta x1 i x2 ( postac iloczynowa
25 mar 13:15
ZKS:
A nie lepiej jest wstawić w miejsce x liczbę −2 i sprawdzić czy dostajemy 0? Wtedy wiemy
że liczba ta jest pierwiastkiem.
25 mar 13:24
5-latek: czesc
ZKS 
Wlasnie tak napisalen o 12:56.
25 mar 13:27
ZKS:
Witam
5−latek.

Racja nie przeczytałem do końca Twojego wpisu.

Mam nauczkę na przyszłość żeby wszystko
czytać.
25 mar 13:29
5-latek: NIc nie szkodzi

Tylko tu tez chodzi o to zeby sie nauczyl rozwiazywac innymi sposobami
Lepiej moze niech sie nauczy nawet silowychsposobow (czasmi takie sam wole ) bo moze nie miec
liczby ktrora moze podstawic i wtedy klapa
25 mar 13:40