matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
urna prawdopodobienstwo
nati:
w urnie jest 10 kul: 5 białych, 2 czarne, 3 zielone. losujemy kolejno 3 kule bez zwracania. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania 2 kul bialych i 1 czarnej.
25 mar 10:58
J:
IΩI = 120
5
1
2
1
A =
*
= 20
20
1
P(A) =
=
120
6
25 mar 11:13