.
Klaudia: Witam, robiąc zadania z prawdopodobieństwa spotkałam się często z oznaczeniem jakiejś danej
literą
V z kreską nad nią, np moc Ω=V37(z kreską nad V) w zadaniu:
Spośród cyfr 1,2,3,4,5,6,7 losujemy ze zwracaniem trzy razy po jednej cyfrze i otrzymujemy
ciągi trzywyrazowe. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia A,że otrzymany ciąg jest cięgiem geometrycznym
b) zdarzenia B,że otrzymany ciąg jest ciągiem arytmetycznym
c) zdarzenie C,że otrzymany ciąg jest ciągiem arytmetycznym i jednocześnie ciągiem
geometrycznym
Wie ktoś może o co chodzi?
25 mar 09:43
25 mar 09:48
Klaudia: dziękuje a ta kreska nad V to coś oznacza?
25 mar 09:52
...:
... nie spotkałem się z takim oznaczeniem
Ale w Twoim zadaniu chodzi dokładnie o to.
25 mar 09:54
Klaudia: ok dziękuje jeszcze raz
25 mar 09:57
...:
a ta kreska nie była przypadkiem nad Ω
25 mar 09:59
Klaudia: nie i tak w wielu zadaniach mam
25 mar 10:21
Klaudia: czemu w tym zadaniu stosujemy wzór na wariację bez powtórzeń a zadanie jest ze zwracaniem
25 mar 11:02
pigor: ... a ja spotkałem się − była to liczba wariacji bez powtórzeń,
czyli liczba kombinacji bez k! (ka silnia) w mianowniku, czyli C
kn* k!.
25 mar 11:07
Klaudia: dalej nie rozumiem dlaczego stosujemy wzór na wariację bez powtórzeń a zadanie jest ze
zwracaniem?
25 mar 12:05
klaudia: .
25 mar 13:03
J: To jest zadanie na wariacje z powtórzeniami , skoro losujemy ze zwracaniem.
25 mar 13:07
pigor: ... w takim razie z kreską to są wariacje z powtórzeniami i tyle ;
to było dawno i mogło mi się tu i teraz popie ... ; przepraszam
25 mar 13:09
Bogdan:
Można spotkać oznaczenia:
V
nk to k−elementowa wariacja bez powtórzeń,
| | n! | |
Vnk = |
| = n*(n−1)*(n−2)* ... *(n−k+1), np.: V94 = 9*8*7*6 |
| | (n − k)! | |
−
V
nk albo W
nk to k−elementowa wariacja z powtórzeniami
W
nk = n
k, np.: W
94 = 9
4
25 mar 13:35
Klaudia: Dziękuje ogromnie już wszystko jasne
25 mar 14:28