Nierwnowsc
Kasia: Czesc mam do roziwazania taka nierownosc (x−1)(y−1)>=0
wyszlo mi cos takiego
y(x−1)>=(x−1)
y>= 1
x>=1
dobrze?
25 mar 01:04
ja: (x−1≥0 i y−1≥0 ) lub (x−1≤0 i y−1≤0)
25 mar 01:14
Janek191:
I jeszcze
x − 1 ≤ 0
y − 1 ≤ 0
x ≤ 1
y ≤ 1
25 mar 01:16
Kasia: Może mi ktoś w skrócie napisać dlaczego ta funkcja ma dwa rozwiązania?
25 mar 08:14
5-latek: Po pierwsze − nierownosc to nie funkcja (jak zapisujemy funkcje ?
Po drugie iloczyn dwoch czynnikow =0 gdy jeden z czynnkow =0
a kiedy iloczyn dwoch czynnkow jest dodatni (czyli >0 ?
Ano wtedy gdy oba czynniki sa dodatnie (bo (+)*(+) daje (+)>0
lub oba czynniki sa ujemne (czyli (−)*(−)=(+)>0
25 mar 09:16