trójkąty
dawid: Czy ktoś byłby taki uprzejmy i mi tu pomógł − kompletnie nie wiem jak to "ugryźć" − Dane są
odcinki o długościach a i b (a>b). Skonstruuj odcinek, którego długość x wynosi:
a) a√2
b) b√2
c) √18(a−b)
d) 0,5√a2+b2
e) 3√a2−b2
f) √10b22a
24 mar 23:41
PW: a) Podobno kwadrat o boku a ma przekątną o długości a√2
24 mar 23:48
Mila:
a) jako przekątna kwadratu o boku a
b) przekątna kwadratu o boku b
c)
√18=
√9*2=3
√2
c=3
√2(a−b)
konstrukcja różnicy odcinków (a−b)
konstrukcja odcinka 3*(a−b)
Konstrukcja kwadratu o boku 3(a−b)
d=3(a−b)
√2− przekątna zbudowanego kwadratu
d) konstrukcja Δ prostokątnego o przyprostokątnych a i b
c− przeciwprostokątna ,
c=
√a2+b2
Symetralna c⇔
e) konstrukcja Δprostokątnego o przeciprostokatnej a i przyprostokatnej b,
druga przyprostokątna ma długość
p=
√a2−b2
konstrukcja trzykrotności p i masz
e=3
√a2−b2
W ostatnim nie wiem , co tam pisze.
24 mar 23:51
dawid: Czy w podpunkcie c 3(a−b)√2 rowna sie szukanemu x−owi w zadaniu?
25 mar 15:39
Mila: Tak.
25 mar 18:32