prawdo.
student: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
witam, mam takie zadanie do rozwiązania, nie wiem jak się za nie zabrać
Rzucamy symetryczną kostką do momentu gdy wypadnie "6".
Obliczyć prawdopodobieństwo, że "6" wypadnie w rzucie, którego numer jest podzielny przez 3.
24 mar 22:22
student: up
24 mar 22:38
PW: | | 1 | |
Wylosowanie szóstki w pojedynczym rzucie ma prawdopodobieństwo p = |
| . Wylosowanie "nie |
| | 6 | |
| | 5 | |
szóstki" ma prawdopodobieństwo q = |
| . Doświadczenie powtarzamy w niezmienionych |
| | 6 | |
| | 1 | |
warunkach (ciąg prób Bernoulliego o prawdopodobieństwie sukcesu p = |
| ). |
| | 6 | |
Pytają o zdarzenie, które ma nieskończenie wiele elementów:
S
3 − sukces za trzecim razem (i w pierwszych dwóch próbach porażki)
S
6 − sukces za szóstym razem (i w pierwszych pięciu próbach porażki)
.......
S
3k − sukces w próbie o numerze 3k (i porażki w próbach o niższych numerach).
Zsumować
P(S
3)+P(S
6) + ... + P(S
3k) + ....
24 mar 22:52
student: super

!
a możesz jeszcze odpisać zsumowanie? mam błędy..., ale wynik chyba dobry z tablicy spisałem
24 mar 23:04
PW:
itd. − jest to ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie
i ilorazie
− rzeczywiście suma takiego szeregu jest równa
24 mar 23:20
student: Dzięki wielkie!
24 mar 23:27