Granica
marcin:
jakis elementarny sposob bez pochodnych?
24 mar 22:13
Godzio:
| 1 | |
| ln(1 + x) = ln(1 + x)1/x → ln(e) = 1 |
| x | |
24 mar 22:19
marcin:
I jeszcze np.
| | 1 | |
limx→0 xsin |
| , czyli mamy "jakby" 0 * sin(+∞)...ten drugi czynnik nie ma granicy, ale |
| | x | |
jest ograniczonyo, czy w tym przypadku jest podobnie jak przy ciagach, ze jezeli mamy iloczyn
czynnikow, z ktorych jeden jest ograniczony, drugi zbiezny do zera, to calosc dazy do zera?
24 mar 22:20
marcin:
| | ex − 1 | |
limx→0 |
| , tu probowac podobnie jak w poprzednim z logarytmem? |
| | x | |
24 mar 22:26
Godzio:
Jest tak jak mówisz, można to zrobić z twierdzenia o trzech funkcjach, ale Twój sposób jest ok.
e
x − 1 = t ⇒ x = ln(1 + t) i dokładnie to samo co z logarytmem
24 mar 22:42
marcin: Tzn w tym poprzednim:
| | 1 | |
−x ≤ xsin |
| ≤ x i tutaj granica przy x→0 z trzech funkcji wychodzi 0, zgadza sie? |
| | x | |
24 mar 22:45
Godzio:
Tak
24 mar 22:50
marcin:
e
x − 1 = t ⇒ x = ln(1 + t)
I mamy:
| | t | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 [ln(1+ |
| ) |
| ]−1 = (*) |
| | ln(1+t) | | | | t | |
| | 1 | |
przy x→0 mamy: t→0 ⇒ |
| ⇒∞, zatem |
| | t | |
(*) = [lne]
−1 = 1, czy wszystko ok?
24 mar 22:54
marcin: | | 1 | |
Powinno byc: t→0 ⇒ |
| → ∞ |
| | t | |
24 mar 22:54
Godzio:
No można było bez większych komplikacji:
| 1 | | 1 | |
| → |
| = 1 (bo to już wiemy z poprzednich granic  ) |
| | 1 | |
24 mar 23:05