pomocy
xxx: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3, jeśli
najmniejszą z tych liczb jest 15, a największą −103
24 mar 22:12
Eta:
takimi liczbami są;
15,19,23,.....,103 −−− tworzą ciąg arytmetyczny a1=15 , r=4 , an=103
wyznacz "n" ze wzoru : an=a1+(n−1)*r
i Sn=.........
dokończ
24 mar 22:15
xxx: tylko tam jest −103 i wychodzą mi ujemne wyniki...
24 mar 22:16
Eta:
Od kiedy to −103 >od 15 ?
24 mar 22:20
Eta:
I od kiedy −103 −− jest liczbą naturalną?
W treści zadania zapewne jest myślnik, a nie minus
24 mar 22:22
xxx: faktycznie

, ale nawet jeśli biore pod uwage 103 wychodzi mi błędny wynik
24 mar 22:26
xxx: : dzięki, jednak wszystko jest już w porządku
24 mar 22:27
Eta:
Pewnie źle liczysz
| | 15+103 | |
S23= |
| *23 =......... |
| | 2 | |
24 mar 22:28