Wyznacz wartości parametru
laik: Cześć,
mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem. Próbowałam zrobić, ale niestety wychodzi zbiór pusty i się
zastanawiam czy to prawidłowa odpowiedź...
Treść zadania:
Dla jakich wartości parametru rzeczywistego m∊R równanie x2−(2m+3)x+m2−1=0 ma dwa różne
pierwiastki ujemne?
Będę wdzięczna.
24 mar 22:00
Rafał28:
Zbiór nie jest poprawną odpowiedzią. Kiedy równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki ujemne?
Gdy delta > 0 oraz iloczyn tych pierwiastków jest dodatni (iloczyn dwóch liczb ujemnych jest
dodatni) oraz suma tych liczb jest ujemna (suma dwóch ujemnych liczb jest ujemna)
Δ>0
x1 + x2 < 0
x1 * x2 > 0
Wzory Viete'a
24 mar 22:34
Janek191:
x
2 − ( 2m + 3) x + m
2 − 1 = 0
Musi być:
Δ =[ − ( 2m + 3)]
2 − 4*1*(m
2 − 1) = 4 m
2 + 12 m + 9 − 4m
2 + 4 = 12m + 13 > 0
x
1*x
2 = U{c}[a} = m
2 − 1 > 0
| | b | |
x1 + x2 = − |
| = 2m + 3 < 0 |
| | a | |
więc
m
2 > 1 ⇒ m < − 1 lub m > 1
2m < − 3 ⇒ m < −1,5
24 mar 22:34
PW:
Δ = [−(2m+3)]
2 − 4•1•(m
2−1) =4m
2+12m+9−4m
2+4 = 12m + 13
| | 13 | |
Δ > 0 ⇔ m > − |
| − dla takich m istnieją dwa rozwiązania równania. |
| | 12 | |
Oba rozwiązania są ujemne, gdy pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli x
0 jest ujemna i
wartość funkcji w zerze jest dodatnia (tu warto wykonać poglądowy rysunek. paraboli o dodatnim
współczynniku przy x
2)
| | 2m+3 | | 13 | |
x0 = |
| < 0 i 02 − (2m+3)•0 + m2 −1 > 0 i m∊(− |
| ,∞) |
| | 2 | | 12 | |
| | 13 | |
2m +3 < 0 i m2 − 1 > 0 i m∊(− |
| ,∞) |
| | 12 | |
Też mi wygląda, że nie ma takich m.
24 mar 22:40
laik: Wyjdę na głupią i tak dalej... Ale dlaczego [−(2m+3)]2 − 4•1•(m2−1) =4m2+12m+9−4m2+4?
Dlaczego tylko m jest mnożone przez 2, a 3 nie?
24 mar 23:04
Rafał28: 3 też jest mnożone
(2m + 3)2 = 4m2 + 2 * 2m * 3 + 9 = 4m2 + 12m + 9
24 mar 23:16