Prosze o pomoc, bo naprawde dla mnie to czarna magia :(
Lizzy: Witam. Mam 3 zadania z funkcji liniowej, z ktorej jestem cieka i nic, a nic nie rozumiem.
Zadania sa z ksiazki ponadgimnazjalnej 'MATEMATYKA. POZNAC, ZROZUMIEC 1', zakres podstawowy i
rozszerzony, na stronie 264 z A GDYBY SPRAWDZIAN BYL TERAZ.
1. Dana jest funkcja f(x)= x − 1, x nalezy (−3, 3). Porownaj wlasciwosci funkcji g(x)= 3f(x)
oraz h(x)= f(3x).
2. Posluz sie wykresem funkcji f(x)= |2x|, x nalezy R, i narysuj wykres funkcji:
a) y= 2f(x),
b) y= f(1/2x).
Porownaj dziedzine, zbior wartodci i przedzialy monotonicznosci otrzymanej funkcji oraz funkcji
f.
3. Posluz sie wykresem funkcji f(x)= x
3 , x nalezy <0; + nieskonczonosc), i naszkicuj
wykres funckji
a) y= f(2x),
b) y= f (1/3x).
Troche tego jest, ale mam nadzieje, ze ktos mi pomoze. Z gory dziekuje