matma
kyrtap: HELPNIJCIE
W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe 15 cm i 20 cm. Przez wierzchołek
większego kata ostrego poprowadzono prostą k prostopadłą do przeciwprostokątnej. Oblicz
objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej w wyniku obrotu danego trójkąta wokół prostej
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak będzie liczona objętość i pole powierzchni ?
24 mar 21:55
Maslanek: Objętość walca − objętość stożka
Pole: częśc pola walca (podstawa i powierzchnia boczna) + pole powierzchni bocznej stożka
24 mar 21:57
kyrtap: Ok wyliczę spr czy dobrze będzie
24 mar 21:58
dero2005:
24 mar 22:01
kyrtap: nie wiem coś nie ogarniam tego

nie widzę po prostu
24 mar 22:17
Rafał28: bo to nie jest walec odjac stozek
24 mar 22:20
Rafał28: przedłuż przyprostokątną 20 aż przetnie prostą k. Wtedy jest to stozek odjąc dwa inne mniejsze
stożki.
24 mar 22:20
kyrtap: ok zobaczę
24 mar 22:22
kyrtap: faktycznie dzięki Rafał i dero za rysunek
24 mar 22:23
dero2005:
od objętości stożka ściętego o wymiarach R = 25, r = 9, h = 12 odejmij objętość stożka o
wymiarach
r = 9, h = 12
24 mar 22:24
kyrtap: a pole powierzchni dero jakbyś obliczył?
24 mar 22:31
dero2005:
bardzo prosto
pole powierzchni większej podstawy πR2 + pole boczne stożka ściętego π(R+r)*20 + pole boczne
małego stożka πr*15
24 mar 22:34
kyrtap: dzięki chyba trzeba się tych wzorów nauczyć
24 mar 22:43
kyrtap:
24 mar 22:43
dero2005:
to TY jeszcze tego nie umiesz?
24 mar 22:44
kyrtap: nie niby na rozszerzeniu jestem ale tego typu zadań zrobiliśmy jedno
24 mar 22:46
kyrtap: dero chyba lubisz geometrię co?
24 mar 22:51