tw cosinusów
miki: w trójkącie boki mają długość a,b,c , a miary kątów odpowiednio α,β,γ.
Wykaż ,że jeśli acosβ=bcosα to trójkąt jast równoramienny
24 mar 21:45
Godzio:
Rozumiem, że na przeciwko a jest α itd. ?
24 mar 21:47
Eta:

x=b*cosα, y=a*cosβ
jeżeli a*cosβ=b*cosα ⇒ x=y zatem wysokość dzieli podstawę AB na dwa równe odcinki
co oznacza,że trójkąt jest równoramienny o ramionach a=b
24 mar 22:13
Eta:
Na rys. oczywiście powinno być |AB|=c ( pomyłkowo wpisałam "a"
24 mar 22:18
miki: Eta Wielkie dzięki. pozdrawiam
24 mar 22:18
Eta:
24 mar 22:19