matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WIELOMIANY/ FUNKCJA WYMIERNA
izkej9087675:
x
3
+x
2
+ax−24
Funkcja F(x)=
ma miejsce zerowe równe −2.
2x+6
Wyznacz: a) wartość parametru a b) pozostałe miejsca zerowe c) zbiór tych argumentów, dla których funkcja F przyjmuje wartości ujemne
24 mar 21:40
ja:
wylicz F(−2)=0
24 mar 21:41
izkej9087675:
ale tylko górę czy dół też podstawić?
24 mar 21:42
Marcin:
dół też. Każdy x=−2
24 mar 21:43
ja:
w(x)
=0 ⇔w(x)=0 i q(x)≠0
q(x)
24 mar 21:44