Planimetris
problem_matematyczny:

Podrzuciłby ktoś pomysł ?

Dany jest trójkąt ABC jak na rysunku, gdzie O oznacza środek okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Wyznacz miary kątów wewnętrznych tego trójkąta.
24 mar 21:18
Hajtowy: Nawet tam na rysunku O nie widzę
24 mar 21:32
problem_matematyczny: to ten środek koła, ale mi się nie zmieściło i by miary kątów zakryło
24 mar 21:37
Mila:
Środek okręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta
Kolejno mamy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| α+ |
| β+130=180⇔ |
| α+ |
| β=50 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| β+ |
| γ+110=180⇔ |
| β+ |
| γ=70 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| γ+ |
| α+120=180⇔ |
| γ+ |
| α=60 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ.
24 mar 21:41
problem_matematyczny: ooo rzeczywiście
wyszło, dziękuję
24 mar 21:47
pigor: ..., niech ∡A=2α, ∡B=2β, ∡C=2γ , to
α+β= 180−130= 50
o γ−β= 10
o
β+γ= 180−110= 70
o −/stronami 3−1 ⇒ γ+β= 70
o /± stronami 1+2 ⇒
γ+α= 180−120= 60
o γ+α= 60
o
⇒ 2γ=
80o=∡C i 2β=
60o=∡B i 2α=2(60
o−γ)= 120−2γ=
40o=∡A . ...
24 mar 21:49
problem_matematyczny: dzięki, dzięki ^^
24 mar 21:50