Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty
Matt: Hej, pomoze ktos przy tym zadanku? Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A=(−3;−4) i B=(1;2)
24 mar 20:58
24 mar 21:19
Eta:
| | yB−yA | |
AB: y= aAB(x−xB)+yB , aAB= |
| = ....... |
| | xB−xA | |
24 mar 21:22
pigor: ..., lub np.tak :
wektor kierunkowy szukanej prostej [1+3,2+4]= [4,6]= 2[2,3]
i punkt na niej np. B=(1,2), zatem masz takie np.
x−12= y−23 − równanie w postaci kanonicznej
⇔
(x,y)= 1+2t, 2+3t), t∊R − parametrycznej ⇔ y−2=
32(x−1) ⇔
⇔
y=32x+12 − kierunkowej ⇔
3x−2y+1= 0 − ogólnej. ...
24 mar 23:07
Eta:
@
pigora
Wyższa "szkoła jazdy"

nie dla przeciętnego ucznia ...na obecnym stopniu kształcenia
24 mar 23:17
5-latek: No to majac postac kierunkowa prostej brakuje jeszce postaci odcinkowej prostej
24 mar 23:36
pigor: ... , wiem, ale może jednak kogos zainteresuje to

, a więc
na dobranoc faktycznie jeszcze w postaci :
| | x | | y | |
⇔ 3x−2y=−1 ⇔ −3x+2y=1 ⇔ |
| + |
| = 1 − odcinkowej .  |
| | −13 | | 12 | |
24 mar 23:45