Liczby 102, 105, 108, 111... są kolejnymi, początkowymi wyrazami ciągu arytmetyc
Cersei: Liczby 102, 105, 108, 111... są kolejnymi, początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz:
a) Sumę 100 początkowych wyrazów
b) Sumę 10 początkowych wyrazów o numerach parzystych
c) Sumę 10 początkowych wyrazów ciągu, ale o numerach nieparzystych
d) sumę 10 początkowych wyrazów podzielnych przez 3
24 mar 20:54
anita22: a) ze wzoru
b) r= 3 a2=105, a4= 111... i tak aż będzie dziesięć a porem dodaj je do siebie (lub 105 +6 =
111, 111+6= 117.....)
c) podobnie jak b
24 mar 20:59