.
K3o0m0b0inator: Dany jest okrąg o środku w punkcie O i promieniu 9 cm. Przez punkt P odległy od punktu O o 15
cm poprowadzono prostą przecinającą dany okrąg w punktach B i C w taki sposób że /PC/=/BC/.
Oblicz dł odcinka /BP/
Odpowiedz to 6
√5
i w ogóle nie chce mi wyjść
24 mar 20:46
...:

6*15=2x
2 ⇒ 45=x
2 ⇒ x=3
√5 2x=6
√5
24 mar 21:02
Eta:
"pięcio− kropek" ... zastosował twierdzenie o stycznej i siecznej
24 mar 21:04
...:
chyba o dwóch siecznych droga
Eto −
24 mar 21:12
...:
... ale kładę to na karb pigwóweczki −
24 mar 21:13
K3o0m0b0inator: a sieczna nie musi przecinać okręgu w 2 punktach?
24 mar 23:32
K3o0m0b0inator: Ktoś to robi?
24 mar 23:53
K3o0m0b0inator:
24 mar 23:53
Mila:
Ja mam wynik
6√2.
PO przedłużyć i jest sieczna.
x*2x=6*(15+9)
25 mar 00:17
...:
... masz racje 6*(15+9)
25 mar 09:42
Mila:
25 mar 18:33