aa
Hugo: na 4 jednakowych kulach wzajemnie stycznych opisano kule o promieniu R. Oblicz dlugosci
promienia kul wpisanych.
:(?
24 mar 20:38
Maslanek:

Coś takiego
24 mar 20:43
Maslanek: Albo nie...
24 mar 20:47
Hugo: tak takie cos ale jqk to obliczyc :C
24 mar 20:49
bezendu:
24 mar 20:54
Maslanek:

Poprowadź promień przechodzący przez środek małego okręgu i pokrywający się z promieniem małego
okręgu. Oba są prostopadłe do stycznej w pewnym punkcie tego okręgu.
Niech S−środek dużego
M−środek małego
Długość |SM|=R−r
Prowadząc promienie do pionowej przerwyanej i poziomej przerywanej od małego okręgu tworzy nam
się trójkąt prostokątny jak na rysunku.
24 mar 20:58
Hugo: ok ale to wciaz chyba nie rozwiazuje; ja nie wiem

nie widze
24 mar 21:19
Hugo: ja sb myslalem by stworzyc ogolny wzor kola y2+x2=R2 oraz utworzyc odpowiednie rownania tych
kol by wyznaczyc pkt wspolne i potem jakos cos.. nie wiem czy warto w to brnac
24 mar 21:26
Mila:

R=|OP|=r+|OM|
|OM|− połowa przekątnej kwadratu o boku 2r.
24 mar 21:31
Hugo: mam pomysl

tworzymy kwadrat o pkt srodkow malych kol, P=4r
2
nastepnie obliczaby pole 4 cwiartek kol otaczajacych szczeloe pusta(ten srodek)
4 * 1/4 * pi * r
2
Odejmujemy: 4r
2 − pi r
2
24 mar 21:32
Hugo: mila <33333 chyba ukradlas mi pomysl XD, milo ze jestes
24 mar 21:33
Hugo: Ok po tym jak wpadlem na to a Mila przypieczetowala zadanie jest proste, dz

oblicze sb juz
sam
24 mar 21:34
Mila:
No nie pole.
24 mar 21:43