wykaż, że kawdrat liczby niepodzielnej przez 3 przy dizeleniu przez 3 daje r=1
Pelc: Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Jak w ogóle zapisać takie liczby? 3n+1 i 3n−1?
Jestem w zupełnej kropce.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :3
24 mar 20:26
ICSP: Dowolną liczbę całkowitą niepodzielną przez e możemy przedstawić w jednej z dwóch postaci :
3n + 1 oraz 3n + 2
dla 3n + 1 dostaejmy
a2 = (3n+1)2 = 3(3n2 + 2n) + 1 = 3k + 1 , k = 3n2 + 2n ∊ Z
drugi zrób sam.
24 mar 20:28
Pelc: Wielkie dzięki
24 mar 20:30