pochodne
zadanie: Obliczyc przyblizone wartosci nastepujacych liczb korzystajac z trzech wyrazów (zerowego,
pierwszego i drugiego) odpowiednio dobranego szeregu Taylora. Oszacowac bład
przyblizenia na podstawie wzoru Taylora.
a) √24
mam pytanie
1. co to znaczy odpowiednio dobranego szeregu Taylora? (w sensie, ze x0=0 i bedzie to szereg
Maclaurina?)
2. Oszacowac bład
przyblizenia na podstawie wzoru Taylora, czyli chodzi o ta reszte?
prosze o wytlumaczenie
24 mar 20:24
zadanie: ?
24 mar 20:36
zadanie: ?
24 mar 21:07
Mila:
Mam bardzo blade pojęcie, ale może Cię naprowadzę i znajdziesz w Skoczylasie pomoc, albo w
notatkach z wykładu.
| | 1 | |
√24=√16+8=√16*(1+(1/2))=4*(1+ |
| )12 |
| | 2 | |
Należy wg mnie rozwinąć w szereg funkcję :
f(x)=(1+x)
12, |x|<1
Dalej szukaj w literaturze, albo może Trivial and Godzio pojawią się.
24 mar 21:25
zadanie: dziekuje
24 mar 21:45
Godzio:
Zrobiłbym tak samo, tylko na końcu, wynik nie zapomnieć przemnożyć przez 4. Szacowanie błędu to
szacowanie reszty
24 mar 22:48
zadanie: ok dziekuje
a mozna to inaczej jakos zrobc bo sam bym na to nie wpadl ?
24 mar 23:38
Mila:
Dlaczego masz wpadać sam, poczytaj o przybliżeniach w Krysickim, Skoczylasie.
To już dawno wymyślili, a studenci maja się tego uczyć.
24 mar 23:42
zadanie: dobrze czyli tak:
∞
| | | |
f(x)=∑ | xn, gdzie a∊ R i |x|<1; a oznacza wykladnik funkcji w postaci f(x)=(1+x)a |
| | |
n=0
jest to rozwiniecie w szereg Taylora funkcji postaci f(x)=(1+x)
a
i teraz musze podstawic do tego wzoru gdzie w przykladzie
√24 mam:
25 mar 19:31
zadanie: | | 1 | | 1 | | 39 | |
√24≈4(1+ |
| − |
| )= |
| =4,875 (na podstawie trzech wyrazow tak jak bylo w |
| | 4 | | 32 | | 8 | |
poleceniu)
i teraz chce oszacowac bład przyblizenia, czyli musze oszacowac reszte
reszta w postaci Lagrange'a
| | xn a(a−1)....(a−n+1)(1+θx)a−n | |
Rn(x)= |
| |
| | n! | |
a za n i θx co mam wstawic?
jak to dalej obliczyc?
25 mar 20:15
Mila:
Jaki jest trzeci wyraz?
25 mar 20:32
zadanie: bylo liczone od zerowego
25 mar 20:35
Mila:
Chodzi mi o następny wyraz.
25 mar 20:37
zadanie: no tak czyli ten byl drugi
25 mar 20:45
Mila:
Sprawdź wzór, 19:31, dla jakich a.
25 mar 21:10
Mila:
Mało dokładne przybliżenie i dlatego się zastanawiam. Brakuje mi wiadomości.
25 mar 21:20
zadanie: a∊R tak mielismy podane
25 mar 21:21
zadanie: a jak zastosowac ten wzor na reszte do oszacowania bledu?
25 mar 21:22
Mila:
W Krysickim pisze, że jeśli a nie jest lizba naturalną, to dla |x|<1 reszta dąży do zera.
Jeśli obliczyłeś przybliżenie ograniczając się do 3 wyrazów to błąd jest mniejszy od wartości
| | 1 | |
czwartego wyrazu. Tak to zrozumiałam, czyli < |
| . I to mi się nie zgadza. |
| | 128 | |
Jednak mam wątpliwości, które musisz wziąc pod uwagę i jakoś na ćwiczeniach wyjaśnić.
25 mar 21:38
zadanie: a moze ktos pomoze jak wykorzystac reszte Lagrange'a do oszacowania?
28 mar 08:36
zadanie: ?
28 mar 15:20
zadanie: a jak chce przyblizyc 4√e to jak to rozpisac?
1 kwi 23:38