Ciąg geometryczny
Truck: Ciągiem geometrycznym jest ciąg określony wzorem
a) a
n=n
4−1
b)a
n=(−1)
n
d)a
n=1−3n
a) n
4−1 a
1=0 a
2=15 a
3=80 q=0
b) (−1)
n −> ciąg liczb całkowitych 1 oraz −1 przyjmowanych naprzemiennie.
d)a
n=1−3n − ciąg arytmetyczny,
mógłby ktoś pomóc

?
24 mar 19:55
Piotr:
to tak sie sprawdza czy ciag jest geometryczny ?
24 mar 19:59
24 mar 20:00
Truck:
jednak nie, mam skorzystać z założenia:
24 mar 20:02
Truck: wychodzi na to, że to odpowiedź b)
a
n=(−1)
n
| | (−1)n+1 | |
q= |
| =−1 ciąg nie jest zależny od n |
| | (−1)n | |
dzięki wielkie
24 mar 20:06
Piotr:
24 mar 20:09