Geometria analityczna
saper : Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k: 5x−2y+15=0 przechodzącej przez punkt M(−5,4)
Tylko pany, i panie najłatwiejszym sposobem
24 mar 19:48
dero2005:

k: 5x−2y+15 = 0
a
k*a
l = −1
y
l = a
l(x − x
M) + y
M
24 mar 21:53
pigor: ..., Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k: 5x−2y+15=0
przechodzącej przez punkt M(−5,4) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cóż, dla mnie metody geometrii analitycznej to jednak nie zabawa
wzorem funkcji liniowej z gimnazjumy=ax+b, dlatego proponuję np.
tak :
2(x+5)+5(y−4)=0 ⇔ 2x+5y−10=0 − szukane równanie prostej .i tyle .
24 mar 22:07