,
Piotr 10: Mam takie zadanko,
Oblicz z dokładnością do 0,5 K
I wychodzi mi, że T=120,48192
i w kluczu jest, że T≈120,5 K
Z kolei z innego zadania, też obliczenie z dokładnością do 0,5 cm
l=18,518518 cm
l≈ 18,5 cm
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć ?
24 mar 19:18
Piotr 10: Hmm ?
24 mar 19:26
52: Z tego wynika że przybliżają tam gdzie jest bliżej...
czyli jakby było 6,4 to będzie 6,5
jak 7,7 to 7,5
jak 7,8 to 8
24 mar 19:28
Piotr 10: nie rozumiem
24 mar 19:31
Piotr 10: Bardzo proszę o pomoc
24 mar 19:41
Godzio:
Zaokrąglamy do połówek
4,4 ≈ 4,5
...
4,25 ≈ 4,5
4,24 ≈ 4,0
4,6 ≈ 4,5
...
4,74 ≈ 4,5
4,75 ≈ 5,0
24 mar 19:47
Piotr 10: Nadal nic
24 mar 19:53
ZKS:
Nie rozumiesz jeszcze tego co napisał Godzio?
24 mar 19:55
Piotr 10: Nie właśnie, a to mi jest do fizyki potrzebne
24 mar 19:56
Godzio:
Czego nie rozumiesz, zaokrąglania ? Napisałem jak się zaokrągla we wszystkich przypadkach.
x = c + r
c − całość
r − reszta
r ∊ <0 ; 0.25) ⇒ x ≈ c
r ∊ <0.25 ; 0.75) ⇒ x ≈ c + 0.5
r ∊ <0.75 ; 1) ⇒ x ≈ c + 1
24 mar 19:57
ZKS:
Teraz już chyba powinno być wszystko jasne. Wyjaśnione po "profesorsku".
24 mar 19:58
Piotr 10: Teraz już tak

, dziękuję bardzo

.
24 mar 19:59