matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tożsamości trygonometrycznych.
Bercik:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch przykładów.
sin2α − sinα
a)
= tgα
cos2α − cosα + 1
2sinx − sin2x
x
b)
= tg
2
*
2sinx + sin2x
2
24 mar 18:43
Matejko:
sin2α−sinα
2sinαcosα−sinα
a)
=
=U{sinx(2cosx−
cos2α−cosα+1
cos2α−cosα+1
1)}{cosx(2cosx−1)}=tgα
24 mar 18:49
Bercik:
Dzięki, jakby ktoś dał radę jeszcze drugie (trygonometria to zdecydowanie nie jest moja mocna strona
)
24 mar 18:55