planimetria
bezendu:
W trójkącie o obwodzie 14 jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego boku. Oblicz cosinus
najmniejszego kąta, tego spośród trójkątów spełniających podany warunek, w którym suma
kwadratów długości boków jest najmniejsza
2a+a+c=14
3a+c=14
c=14−3a
I teraz funkcja kwadratowa ?
a2+2a2+c2
a2+4a2+(14−3a)2
o to chodzi ?
24 mar 18:23
...:
dawno nie widziałem czegoś głupszego ...
24 mar 18:32
bezendu:
Właśnie z tego coś wychodzi.. Aha fajnie. Ale teraz wyjdź...
24 mar 18:37
Saizou : no raczej tak
24 mar 18:39
bezendu: @... jak widać Twój komentarz zbędny, skoro nie umiesz to się nie wypowiadaj nie potrzebnie.
24 mar 18:41
Saizou : Twój bezendu też, i mój też który teraz napisałem
24 mar 18:42
bezendu:
A tego nie trzeba napisać za pomocą funkcji
f(x)=.. ?
24 mar 18:44
Saizou :
można i chyba trzeba, ja bym napisał za pomoc ą funkcji f(a)=.... i pamiętaj o dziedzinie!
24 mar 18:47
bezendu:
Dziedzina D=R ?
24 mar 18:48
...:
"I teraz funkcja kwadratowa ?"
Wszystko co napisałeś/napisałaś po tym zadziwia mnie i nie mogę pojąć jak
przebrnąłeś przez I klasę
24 mar 18:49
bezendu: Widzisz jakoś się udało. Ale nie wiem co Ty tutaj teraz robisz ? Skoro nie pomagasz to czemu
się udzielasz ?
24 mar 18:51
Saizou : a no dziedzina to nie liczby rzeczywiste

kiedy można zbudować trójkąt ?
24 mar 18:53
...:
... pomagać można komuś kto cokolwiek umie ... tobie można pisać tylko gotowce
(których i tak nie ogarniasz). Wiem co mówię bo jestem tu nie od dziś ...
24 mar 18:54
bezendu: A jeszcze do @.. funkcję kwadratową miałem w drugiej klasie więc chyba coś Ci nie wyszło:(
a+b>c
24 mar 18:55
bezendu:
@... ale niczym nie zabłysnąłeś do Tej pory więc Kończ już.
24 mar 18:56
Saizou : tylko ?
24 mar 18:56
bezendu:
Nie tylko
b+c>a
a+c>b
24 mar 18:58
Saizou : 
no i git, za bark dziedziny obcinają punkty
24 mar 18:59
bezendu:
Ok dziękuję
24 mar 19:00
bezendu:
| | 1 | |
Dany jest romb ABCD o boku długości 1, w którym kąt BAD jest ostry i sin ∡BAD= |
| . Na |
| | 7 | |
bokach AB ,AD i BC wybrano odpowiednio punkty K ,L i M w ten sposób, że odcinki KL i KM
są równoległe do przekątnych rombu.
Oblicz pole czworokąta CDLM .
24 mar 19:12
Mila:
W zadaniu 1, masz błąd w zapisie.
Boki Δ: a,2a,c
a+2a+c=14⇔c=14−3a
Suma kwadratów boków:
a,2a,14−3a
F(a)=a2+(2a)2+(14−3a)2
Po obliczeniu boków, sprawdź, czy boki mogą mieć obliczone długości ( to znaczy, czy można z
nich zbudować Δ)
24 mar 19:25
bezendu:
Dziękuję już zrobiłem. A w tym drugim ?
24 mar 19:31
Mila:
CDLM jest trapezem o podstawach CM i DL.
Wysokość jest równa wysokości rombu, to oblicz z porównania pola.
Dalej sam, teraz idę na kolację.
24 mar 19:41
bezendu:
| | 1 | |
Zrobiłem z podobieństwa i wyszło |
| ? |
| | 14 | |
24 mar 19:46
Mila:
24 mar 20:16
bezendu:
Dobrze to teraz może być stożek ?
24 mar 20:21
bezendu:
Połówkę koła o promieniu 12 zwinięto w stożek. Oblicz objętość i kąt rozwarcia tego stożka
jeżeli długość łuku tej połówki koła jest obwodem podstawy, a jej promień jest tworzącą stożka
Tylko potrzebny rysunek bo dopiero zaczynam
24 mar 20:25
Mila:

α− kat rozwarcia
dł.łuku=obwód podstawy stożka
Promień wycinka = tworząca stożka
24 mar 21:09
bezendu:
Dziękuję.
24 mar 21:10
bezendu:
12=2πr
6=πr
o takie coś chodzi w tym zadaniu.
24 mar 21:51
Mila:
| | 1 | |
łuk= |
| *2π*R=π*12 długość półokręgu o promieniu R=12 |
| | 2 | |
12π=2π*r
r=6
l=12
teraz kąt rozwarcia ...
24 mar 21:55
bezendu:
ze wzoru na długość łuku mam co ?
24 mar 22:00
Mila:
Długość półokręgu. (zielone na wycinku koła)
24 mar 22:30
24 mar 22:31
bezendu:
kąt rozwarcia 600
24 mar 23:08
Mila:
Tak, bo 2r=12, mamy w przekroju Δ równoboczny.
24 mar 23:18
bezendu:
Ok, dziękuję. Jutro będzie więcej zadań
24 mar 23:20
Eta:
24 mar 23:27